Blog beslag vs faillissement Linked IN

Blog – Faillissement en Beslag

Het zal je maar gebeuren Je hebt een vordering op een schuldenaar en na een moeizame procedure die veel tijd en geld heeft gekost heb je eindelijk een toewijzend vonnis. Dan denk je: mooi, nu zal de schuldenaar wel gaan betalen. Maar deze blijft weigerachtig zodat je de deurwaarder vraagt om het vonnis te betekenen en beslag op de bankrekening te leggen. Gelukkig treft het beslag doel en vraagt de deurwaarder aan de bank om het getroffen saldo af te dragen. De bank geeft hieraan gehoor en je denkt eind goed al goed.

Toch nog pech? of niet?

Derk van den Berg, november 2020

Een paar dagen later belt de deurwaarder u op: Uw schuldenaar is failliet verklaard! Geen probleem denkt u, ik heb mijn geld al. Het faillissement is echter uitgesproken op de dag dat de bank het getroffen saldo heeft overgemaakt. Wat betekent dat voor de schuldeiser? Een faillissement is een algemeen beslag die alle andere beslagen opheft die nog niet (geheel) zijn afgerond. Verder bepaalt de wet dat een faillissementsbeslag terugwerkende kracht heeft tot 00.00 uur van de dag van de uitspraak.

In deze kwestie was het beslag op de bankrekening nog niet geheel afgerond voordat het faillissement was uitgesproken zodat ook het getroffen saldo helaas onder het faillissementsbeslag valt.

Helaas

Er rest de schuldeiser nu niets anders dan zijn vordering in te dienen bij de curator en hopen dat er wat overblijft voor zijn vordering.

Meer informatie of advies? Bel ons gerust! 010-460 44 66

Van Houwelingen & Partners

x