Blog wanneer geef ik een zaak uit handen

Blog: Wanneer geef ik een zaak uit handen?

Als ondernemer ben je graag bezig met de zaken die jouw onderneming aangaan. Je verkoopt een product, je traint mensen of je levert een stukje software waar bedrijven of consumenten hun voordeel mee kunnen doen. Waar je niet mee bezig wilt zijn is het innen van de rekening voor je bewezen diensten. Misschien heb je al een debiteurenbeheer opgezet in je bedrijf. Wanneer geef je jouw factuur nu uit handen om te laten incasseren?

Heb je een debiteurenbeheer ingericht?

Kees van Houwelingen, september 2020

Wanneer je een factuur bij een deurwaarder wilt laten incasseren is het raadzaam om eerst een debiteurenbeheer op poten te zetten in jouw onderneming. Weet jouw klant wel dat er een factuur openstaat en dat de termijn om deze te betalen verstreken is?

Je kunt een factuur direct na het verstrijken van de betalingstermijn wel bij de deurwaarder neerleggen om te incasseren, maar dat is niet verstandig. Jouw klant krijgt het gevoel dat hij een klap in het gezicht krijgt van je. Het is dan ook goed om een debiteurenbeheer op te zetten dat jouw klant herinnert en aanmaant het factuurbedrag te voldoen.

In onze blog over het inrichten van een debiteurenbeheer lees je hoe je met succes een debiteurenbeheer kunt opzetten binnen jouw onderneming.

Heb je voldoende aangemaand?

Als je een deurwaarder wilt laten incasseren zul je zelf jouw klant ook moeten herinneren en aanmanen. Zo komt een aanmaning van een deurwaarder niet rauw op zijn dak en geef je jouw klant tijd om een eventueel zoekgeraakte factuur te voldoen.

Voldoet jouw klant de factuur dan nog steeds niet dan is het verstandig om hem een aanmaning te sturen. Hierbij laat je zien dat het je menens is en dat je ook actie zult ondernemen als hij in gebreke blijft.

Heb je een verplichte aanmaning gestuurd?

In een verplichte aanmaning geef je aan dat jouw klant nog 14 dagen de tijd krijgt om de factuur alsnog te betalen en dat hij incassokosten verschuldigd is wanneer hij niet betaalt. Ook staat er in deze aanmaning aan welke deurwaarder je jouw factuur uit handen geeft. Zo is duidelijk voor jouw klant wie de incasso van de factuur zal oppakken en wat dit hem zal kosten. Een dergelijke aanmaning is verplicht voordat je incassokosten mag rekenen.

Op onze website vind je een voorbeeld van een verplichte aanmaning die je kunt gebruiken in jouw herinneringen- en aanmaantraject.

Hoe geef je een zaak uit handen?

Wanneer je een verplichte aanmaning hebt gestuurd kun je de zaak uit handen geven. De deurwaarder kan jouw factuur dan gaan incasseren. Jouw klant zal dan de incassokosten moeten betalen.

Wil je weten hoe je een zaak uit handen geeft? Lees dan onze blog: hoe geef ik een zaak uit handen.

Kees van Houwelingen

Gerechtsdeurwaarder

x