Muntgeld juni 2020

Blog: Wat zijn incassokosten?

Wat zijn incassokosten? Wanneer jouw product of dienst niet betaald wordt, kun je een deurwaarder inschakelen die jouw vordering incasseert. Jouw klant betaalt dan incassokosten. Maar waarom moeten er incassokosten betaald worden? En wanneer zijn incassokosten verschuldigd?

Waarom incassokosten?

Kees van Houwelingen juni 2020

Bij het vaststellen van een marge op jouw product of dienst houd je rekening met allerlei factoren. Aan het eind van het proces wil je winst kunnen maken. Zelfs niet betalende debiteuren kun je in de marge opnemen. Wanneer je besluit om, na herinneringen en aanmaningen te hebben gestuurd, toch maar een deurwaarder in te schakelen, wil je hiervoor ook een vergoeding krijgen. De nota van de deurwaarder wil jij niet ook nog moeten betalen wanneer uiteindelijk betaling volgt.

Incassokosten zijn in het leven geroepen om de kosten te dekken van werkzaamheden die nadat je een herinnering hebt gestuurd en aangemaand, buitengerechtelijk worden gemaakt. Dus zonder dat je naar de rechter stapt steek je tijd en moeite om bijvoorbeeld in contact te komen met de debiteur en een regeling met hem te treffen die je vervolgens elke maand moet administreren en controleren.

Wanneer zijn incassokosten verschuldigd?

Verkoop jij producten of diensten aan consumenten? Dan moet jouw klant in de gelegenheid worden gesteld om het bedrag zonder incassokosten te betalen. Je zult daarom een incassobrief moeten sturen. Hierin wordt aangegeven welk bedrag betaald moet worden en dat er incassokosten verschuldigd zijn wanneer dat bedrag niet binnen 14 dagen wordt ontvangen. Het bedrag van de incassokosten moet ook worden vermeld. Daarnaast kun je ook vermelden welke deurwaarder de facturen zal incasseren.

Business to Business

Verkoop jij producten of diensten niet aan consumenten? Ook dan kun je een incassobrief sturen. Maar dat hoeft niet. De deurwaarder kan direct na jouw herinnering en aanmaning incassokosten in rekening brengen. De deurwaarder zal dan wel aan moeten tonen wat hij voor deze incassokosten aan werkzaamheden heeft verricht en of dat vervolgens een redelijk bedrag is.

Wil jij een vordering uit handen geven? Of heb je vragen over ons incassotraject? Neem gerust contact met mij op.

Kees van Houwelingen

Gerechtsdeurwaarder


Advies of vragen? Neem contact met ons op!

Wij helpen je graag!

Contact
x