ACTUEEL Week 27: KEI definitief naar de prullenbak

Het invoeren van digitaal procederen wordt definitief van tafel geveegd. De Raad voor de rechtspraak heeft aangegeven dat een verdere uitrol van de pilot geen uitvoering krijgt. Dat leek al duidelijk na het vorige bericht van de Raad voor de rechtspraak waarbij het project werd terugverwezen naar de tekentafel.

Nu blijkt dat niet alleen een verdere uitrol, maar dat ook een definitieve invoering naar de prullenbak wordt verwezen. Een klap voor de Raad voor de rechtspraak. Jaren van voorbereiding en vele miljoenen euro’s die zijn besteed ziet de Raad in rook opgaan.

Hoe nu verder? In Nederland kennen wij de unieke situatie dat er landelijk twee soorten procesrecht gelden: vóór KEI en onder KEI. Nu het KEI-project naar het rijk der fabelen is verwezen zal hier een oplossing voor moeten komen.

De minister van Justitie zal met de NOVA en de KBVG verder in gesprek gaan over de vraag hoe dit opgelost moet worden. Niemand zit te wachten op twee soorten procesrecht in Nederland. Hoe de rechtspraak de digitalisering te komende jaren wil gaan aanpakken is nog een groot raadsel.

bron: www.recht.nl

11-07-2018