Brievenbus

Het exploot laten in de macht van de gerekwireerde, hoe werkt dat?

Het kan voorkomen dat een debiteur het exploot dat aan hem gericht is niet wil ontvangen. En dat terwijl je er baat bij hebt om het exploot in persoon te betekenen. Hoe kun je ervoor zorgen dat het exploot toch in persoon betekend wordt door het in de macht te laten van de debiteur?

Wat zegt de wet over het laten van een exploot in de macht van de debiteur?

Het gebeurt regelmatig dat een debiteur het exploot niet wil aanpakken. Ze willen er niets mee te maken hebben of zijn boos dat de deurwaarder op hun stoep staat en nemen het stuk dan ook niet aan. In artikel 46 lid 3 Rv. is opgenomen dat een deurwaarder het exploot ook in de macht mag laten van de debiteur. Dat betekent dat de deurwaarder het afschrift achterlaat op de plaats waar de debiteur aanwezig is.

Hoe werkt het laten van een exploot in de macht van de debiteur in de praktijk?

Het kan gebeuren dat een debiteur niet wil meewerken om het exploot in ontvangst te nemen, terwijl je het toch in persoon wilt betekenen. Als je het exploot in de macht laat, vertelt dat deurwaarder dat hij het exploot achterlaat. Hij legt het neer bij de debiteur zelf en vertrekt dan weer. In het origineel neemt de deurwaarder op dat hij het stuk “in persoon” heeft gelaten en onder welke omstandigheden dat is gebeurd.

x