Home   

Incasseren met oog voor elkaar alleen in coronatijd?

Bijzondere tijden. Juist nu veel mensen last ondervinden van de coronacrisis wordt pas op de plaats gemaakt. Bijvoorbeeld als het gaat om incasseren van huurachterstanden van woningen of het incasseren van geldvorderingen bij mensen die zijn getroffen door het coronavirus. Waarom hebben wij een dergelijke aansporing eigenlijk nodig? Kees van Houwelingen, mei 2020

Humanity

Belangen

Bij het incasseren van een vordering is het belangrijk om oog te hebben voor alle partijen. Niet alleen het belang van de klant die zijn geld zo snel mogelijk geïncasseerd wil hebben, maar ook oog voor de debiteur die wellicht te maken heeft met multi-problematiek. Hoe gaat een deurwaarder daar mee om?

Balans

Het draait altijd om de goede balans te vinden. Een goede balans in het nemen van maatregelen. Ook een goede balans vinden in de toon van de communicatie, zowel verbaal als non-verbaal. Wanneer een debiteur totaal niet heeft gereageerd op brieven, mails en telefonische berichten, kan het gepast zijn om dan maar beslag te leggen op zijn inkomen. Gaat het om een bedrag van € 100.000 dan pak je dat anders aan dan wanneer het om € 1.000 gaat. Balans.

Coulance gevraagd

Rondom COVID-19 wordt veel coulance gevraagd. Veel ZZP’ers hebben ineens geen inkomen meer, mensen met een flex-contract wordt de wacht aangezegd en contracten voor bepaalde tijd worden niet verlengd. Er is momenteel veel aan de hand. Rekening houden met hen die gedupeerd zijn wordt gevraagd en benadrukt.

Verschil?

In hoeverre verschilt deze aanpak met hoe je vóór COVID-19 met dit soort situaties omging? Als dit betekent dat jouw aanpak ineens radicaal anders is wil dat nogal wat zeggen. Oog hebben voor elkaar en balans vinden in een situatie met klant en debiteur is van alle tijden, niet alleen van de COVID-19 tijd.

Gevolg

Dit heeft ook tot gevolg dat zaken gewoon doorgaan, ook tijdens corona-tijd. Wanneer een debiteur niet betaalt en ook niet laat weten waarom hij niet kan betalen, kan een zaak gewoon doorgezet worden. Bij blijvende wanbetaling kunnen er beslagmaatregelen volgen als er geen reactie van de debiteur komt. Komt er wel een reactie van de debiteur? Geeft hij aan niet te kunnen betalen vanwege verlies van inkomsten? Dan zal daar rekening mee gehouden worden. Daar heeft COVID-19 alleen niets mee te maken.

Contact?

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of wil je van onze diensten gebruik maken? Neem gerust contact met mij op: kees@houwelingen-partners.nl

Kees van Houwelingen

Gerechtsdeurwaarder

Interesse?

Geïnteresseerd geworden na het lezen van dit blog? Neem contact met ons op voor een afpraak om kennis te maken

Icoon telefoon  010 - 460 44 66 Icoon mailen  E-mail ons